Agricultura Natural

Si volguessis aprendre més sobre una Horticultura Ecològica més Natural i del No-Remogut, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si necessites ajuda planificant o implementant un hort natural, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.

Si haguéssim de posar una etiqueta a les tècniques que fem servir, la més adequada seria aquesta, ja que a través d’una barreja d’aprenentatge i observació pròpia, és la manera de conrear que més s’assembla a la nostra. En essència, es tracta de reduir les nostres intervencions, i deixar que la natura trobi els seus propis equilibris.

Els seus principis creats pel pagès i científic japonès Masanobu Fukuoka – i adaptats per Emilia Hazelip amb el seu “hort sinèrgic”- són:

  • Cap llaurada de la terra;

  • Cap aportació d’adob químic ni compost;

  • Cap binada ni herbicída contra les plantes adventícies;

  • Cap dependència de productes químics

El quart es pot aconseguir fàcilment amb sentit comú, un desig de no autointoxicar-se, i una lectura de “La Primavera Silenciosa”. La clau de realitzar els altres és l’encoixinament, és a dir, mantenir la terra sempre tapada i protegida, preferentment amb matèria orgànica (palla, restes de cultiu, fulles etc.).

Així ens acostem a una situació més “natural” als nostres bancals de conreu – estil “terra de bosc” o compostadora lenta – on fomentem una terra viva i fèrtil que funciona sola, i que justament no requereix les nostres intervencions. El fet de llaurar:

  • provoca una forta pèrdua de nutrients (i, per tant, la necessitat de fer una aportació d’adob);

  • germinació contínua de “males herbes” (i, per tant, la necessitat d’anar desherbant);

  • erosió de la terra, desestructuració de la microfauna, un trencament del cicle oxigen-etilè etc.

Tenint en compte tot això, a Phoenicurus ho fem així:

  • Bancals permanents (amplada 1,20m; llargada variable) amb reg de degoteig;

  • Encoixinament permanent;

  • Al final dels seus cicles, els cultius es tallen (mai s’arrenquen, per poder aprofitar la descomposició de les arrels) i les parts aèries es deixen al mateix bancal;

  • Desherbats molt puntuals i selectius, sempre a mà o a bec (de les gallines);

  • Màxim de biodiversitat de fauna i flora dins i als voltants de l’hort;

  • Com que preparem compost per tenir-ne pels planters, si ho veiem oportú, a vegades n’afegim també al bancal;

  • Algun ús d’extractes de plantes – ortiga fermentada; decocció de cua de cavall

  • Seguiment del calendari lunar per sembres i trasplantaments;

  • Recollida de llavors per aconseguir plantes més fortes i adaptades al mateix terreny;

  • Producció de planter propi

Anuncis

One thought on “Agricultura Natural

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s