El verger al gener

Encetem una sèrie d’entrades al bloc en què anirem detallant quins són els cultius del verger (bosc comestible) que estan disponibles per collir a cada moment de l’any.

Al nostre verger hi predominen les plantes pluriennals – algunes poc conegudes – però també s’hi troben, aquí i allà, algunes hortalisses anuals que s’han “perennitzat” o que s’autosembren fàcilment. I, evidentment, moltes plantes silvestres comestibles, que gestionem com un cultiu més.

p1020906-retallatEl gener, que es podria imaginar com un mes d’escassedat, en realitat encara ens ofereix una bona collita, amb alguns bulbs o tubercles, però sobretot de fulles, algunes per menjar cuites però sobretot moltes per menjar crues a l’amanida.

L’amanida cal dir que és el nostre plat clàssic. Podem afirmar sense gaires miraments que tenim la sort de poder-ne menjar cada dia de l’any de la nostra pròpia collita.

LES COLLITES DEL GENER

p1020868
Amanida de silene, escarola, pastanaga, figa seca, formatge tendre i tàperes

Aromàtiques llenyoses i no llenyoses

  • Farigola
  • Romaní
  • Menta
  • Tarongina
  • i un llarg etc.

Arrels, bulbs o tubercles

Hortalisses anuals/biennals del nostre verger

  • Escarola
  • Cols, col-i-flors i bròquilsp1020902
  • Bledes
  • Porros
  • Alls tendres
  • Ceballots
  • Ruca
  • Salsifí

Fulles per coure o per cru

p1020905
Cards. Se’n mengen les penques.
  • Card
  • Campaneta
  • Pixallits
  • Borraina
  • Pimpinella (Sanguisorba minor)
  • Violetes
  • Boixac o calèndula
  • Ruca turca (Bunias orientalis)

    p1020899
    Borraina
  • Apegalosa
  • Borrissol
  • Malva
  • Vinagrella (Rumex acetosa)
  • Trèvol vermell
  • Pimpinella saxifraga

    p1020900
    Juliana (Hesperis matronalis)
  • Plantatges
  • Juliana (Hesperis matronalis)
  • Silene
  • Salada (Atriplex canescens)
  • Mitsuba
  • Fonoll
    p1020904
    Violetes. Ara en mengem les fulles, més endavant, les flors.

    Si se us han despertat ganes d’aprendre més coses sobre vergers (“boscos comestibles”), potser us interessaria una d’aquestes activitats a la primavera:

  • Curs: Dissenyant un bosc comestible
  • Taller: Plantes silvestres comestibles
  • Taller: Flors comestibles

 

 

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s